2011. október 8., szombat

Oxálsavas tisztítás kvarcoknál, és veszélyei

Legelőször is a legfontosabb, oxálsav mérgező.Az oxálsav (sóskasav)különböző zöldségekben nagyon nagy mennyiségben jelen van, ezért a túlzott fogyasztása ezeknek a növényeknek káros. Ásványbarátokat főleg a vizes oldattal (100ml víz-10g oxálsav) és az ebben az oldatban tisztított ásványoknál találkoznak vele.Ha tehetjük nyílt, kinti helyiséget használjunk a kvarcok oxálsavas tisztítására, belélegzését kerüljük, mert szervezetünk nem tudja lebontani, ha bekerül a szervezetbe csak kiürüléssel tud kijutni. Tehát a vesét megterheli és vesekőképződéshez vezet.
Az Alpokban már rég óta használják a COOH-HOOC-t a kvarcok fehérítéséhez, tisztításához.
Az oxálsav (sóskasav) érdekessége hogy amikor  vízzel elegyítjük (100ml víz-10g oxálsav kristályos formában) fel kell teljesen oldani. Nekem volt olyan oldatom amit jó töményre akartam beállítani, és így maradtak kristályszemcsék, alul a kemény műanyag edényben.
Tehát ezek a nagyon erős savak az alap kőzetet, ha a kvarc valamilyen más kőzeten van, lebontja teljesen , vagy sárgára befesti azt, magát a kvarcot soha sem. Ez az elszíneződés 2,5 hét után jön elő. Az ametisztes barna réteget egyértelműen sárgára bontja, kíváncsi vagyok mikorra bontja már végleg le.
Mindig védjük a kezünket műanyag eldobható kesztyűvel. Az edény se mindegy, hogy milyen. Vagy üveg legyen, vagy nagyon vastag , mondjuk olyan 5 literes mustáros vödör, természetesen tetővel. Ezeket nem oldja a sav.
Természetesen gyerekektől jól elzárva, nehogy a kíváncsiságuk bajhoz vezessen.!!
http://www.cumschmidt.de/v_rostweg.htm
Erről az oxálsavas kísérletről csak annyit, hogy egy rozsdás csavart a vizes oxálsav oldatba tették és az volt a tapasztalat, hogy nagyon nagy volt a csavar súly vesztesége, nem csak az oxidos réteget szedte le, hanem a vasat is megkezdte, reakcióba lépett vele, átalakult a vas oxid. 
ilyen vastagfalú , lezárható műanyag edényt használjunk.
Ez a zöldes szín még teljesen ok, a sárga a gááááz
Na ez a gáz szín, ilyen sárgánál kivenni és jól lekefélni, Tivadar szerint szódabikarbónás oldatban lejön a színezet.Még nem próbáltam ki szerencsére időben kivettem minden nagy kár nélkül a köveket.
Ezek az ametisztek meg bírják, utána úgyis jön a nagynyomású mosás.



 Ezek kisebb sav %-al lettek beállítva, ezek még bírják. Úgy tervezem 1hónapot áznak a kicsikék.
Na milyen szarvas hiba van a képen?......igen a kesztyű hiánya.



Már hajdanán a királyvizes tisztításnál is hasonló fehér- sárga bevonattá változott a barna (göthit?) réteg, ezt szép lassan fel kell pattintani, már nem olyan kemény, sokkal porózusabb a szerkezete.


Oxálsavat a méhészek használják,atka ölő hatása miatt, így én is ilyen oldalon találtam rá, postai utánvétellel teljesen egyszerű a beszerzése, kimásoltam az elérhetőséget:
Oxálsav,Hangyasav,Tejsav,Nátrium-hidroxid
Méhészeti felhasználásra eladó:
-Oxálsav 99%...........1000g/2000Ft,

Az árak tartalmazzák az ÁFA-t.
Postai utánvét 1690Ft(20.000Ft-ig).
Rendelést emailben kérném leadni,pontos számla és postázási címmel.
Várom megrendeléseiket.
Ár: 2000Ft
Kapcsolattartó:
Egom Span
Esztergom
Komárom-Esztergom megye

Telefon: 06-30-9560-409

Email:  egomspan@invitel.hu
Természetesen ezt a netről ollóztam be nektek, hogy könyebben hozzá férjetek.

2 megjegyzés:

  1. A sárga bevonatot sósavval, utána nátrium-hidroxiddal(lefolyótisztító is jó, melegítve(lásd üvegház)) el lehet távolítani, az oxálsavat lehet töményebbre is készíteni (20g/100ml), csak melegen kell tartani. Melegen tartás: üvegházhatás segítségével, a napon akvárium alá kell tenni.

    VálaszTörlés